Category Archives: 2012

ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχαν ήδη κανονιστεί οι «παρέες» των παιδιών που θα έλεγαν τα κάλαντα. Νωρίς το πρωί, ξεκινούσαν να πουν τα κάλαντα, σε όλα τα σπιτια και σ όλους τους μαχαλάδες.  Ο επικεφαλής της παρέας ήταν ο αράπης, ο οποίος  ειχε κρεμασμένα πάνω του κυπριά και κουδούνια ενώ επίσης κρατούσε ενα μεγάλο μαχαίρι για να βάζουν πάνω οι νοικοκυρές τα χρήματα. Καποιο αλλο παιδί της παρέας κρατούσε τον τρουβά μεσα στον οποιον έβαζαν το αλεύρι ενω παράλληλα τα υπόλοιπα  παιδιά κρατουσαν απο ένα κακάβι (οικιακό σκεύος) μεσα στα οποία έβαζαν την λίπα, το χοιρινό κρέας και τις τσιγαρίδες. Πολλές γυναίκες οταν πήγαιναν τα παιδιά στο σπιτικό τους, έριχναν κάτω στην αυλή αλάτι και τους ζήταγαν  να βελάξουν για να είναι καλή η χρονιά για τα ζώα.  Το μεσημέρι και αφού είχαν περάσει απ όλους, επέλεγαν ενα απ τα σπίτια των παιδιών και αφου κατέληγαν εκεί  οι μανάδες τους, τους  έφτιαχναν πίτες και τηγανιά απο τα πράγματα που είχαν συγκεντρώσει . Οτι περίσευε τα πούλαγαν σε ένα συγχωριανό και τα χρήματα που τους έδινε τα μοιραζοταν όλοι μαζι για να αγοράσουν καμια καραμέλα έστω και κανενα ξερολούκουμο.

Άγιος Βασίλης έρχεται Γενάρης ξημερώνει

Βασίλημ πόθεν έρχεσαι και πούθε κατεβαίνεις;

Από τα ξένα έρχομαι και στα δικά σας πάω

Σαν έρχεσαι από την ξενιτιά πες μας κι ένα τραγούδι

Τραγούδι δεν εμάθενα, τραγούδι δε σας λέω

Στην πατερίτσα ακούμπησα να πω την αλφαβήτα

Κι πατερίτσα ήταν χλωρή, κι απόλκε ένα κλωνάρι

Κλωνάρι χρυσοκλώναρο, χρυσό, μαλαματένιο

Χρόνια Πολλά!Καλές γιορτές!

Εορταστικές ευχές!

Ο Εκπολιτιστικός Συλλογος Λιοπράσου για μια ακόμη χρονιά βρέθηκε κοντά στους μονιμους κατοίκους του χωριού μας για να τους ευχηθεί για τις γιορτινές μέρες που έρχονται. Παράλληλα προσέφερε  σε όλους γλυκά. Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ

 

Το έθιμο της γουρνοχαράς

Ένα χαρακτηριστικό έθιμο του χωριού μας το οποίο δυστυχώς έχει αρχίσει να χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, είναι η λεγόμενη Γουρνοχαρά. Αν όχι ολες, τότε οι περισσότερες οικογένειες του χωριού έκτρεφαν ένα γουρούνι το οποίο έσφαζαν μια εβδομάδα περίπου πριν από την γιορτή των Χριστουγέννων. Κάθε οικογένεια που έσφαζε το γουρούνι, προσκαλούσε τους συγγενείς να βοηθήσουν στη διαδικασία η οποία εξελίσσονταν σε γλέντι. Μόλις έσφαζαν το γουρούνι η νοικοκυρά έπαιρνε έναν τσίγκο, έβαζε πάνω κάρβουνα αναμμένα, έριχνε λίγο θυμίαμα και πέρναγε μπροστά από τους άντρες, που βρισκόταν γύρω από το σφαγμένο ζώο για να τους θυμιατίσει και αυτοί με το χέρι τους αέριζαν τη φωτιά και έλεγαν την εξής ευχή: «Να το φάτε με υγεία και του χρόνου μεγαλύτερο». Έπειτα έριχνε τα κάρβουνα με το θυμίαμα στον κομμένο λαιμό και στην κοιλιά του γουρουνιού, πάνω στην οποία προηγουμένως είχαν χαράξει ένα σταυρό.

Από το γουρούνι που έσφαζαν, έφτιαχναν την αλευριά (έβραζαν μεγάλα κομμάτια κρέατος, τα αλάτιζαν, έβαζαν από πάνω το λίπος και το αποθήκευαν στις καδοπούλες για να διατηρείται περισσότερο χρονικό διάστημα), τη λίπα (τη χρησιμοποιούσαν κυρίως στο μαγείρεμα και στις πίτες) ,τα λουκάνικα και τις τσιγαρίδες. Καθώς το κρέας τα παλιά χρόνια ήταν δυσέυρετο για το οικογενειακό τραπέζι, με αυτόν τον τρόπο αποθήκευσης είχαν για αρκετό διάστημα (περίπου μέχρι τις Απόκριες) κρέας .

Καινούρια παγκάκια

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιοπράσου στα πλαισια αναπλασης που έχει ορίσει, τοποθέτησε καινούρια παγκάκια σε διάφορα σημεία του χωριού,  ετσι ώστε να υπαρχει χωρος ξεκούρασης κατα την διάρκεια των περιπάτων.

Χρώματα κι αρώματα Φθινοπώρου…

484925_4527353098485_1618680535_n

Στολισμένο με τα πιο όμορφα φθινοπωρινά χρώματα είναι αυτη την περίοδο το χωριό μας. Αν και  σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά το Φθινόπωρο, οι εικόνες που αντικρίζει κανείς ειναι εκπληκτικές.  Χορταίνουν τα μάτια και η ψυχή απο την απλόχερη προσφορά του τοπίου….Δείτε εδώ